Manifestacija Ukusi Vojvodine biće održana 29. i 30. oktobra u Inđiji. Na pešačkoj zoni svoje proizvode predstaviće 30 izlagača iz cele Vojvodine. U pešačkoj zoni Inđije od 12 do 18 časova, posetioci će moći da uživaju u vrhunskim tradicionalnim jelima vojvođanske kuhinje, koja će za njih spremati iskusni kuvari iz čitave Vojvodine.
Još su stari Rimljani imali poslovicu: “Ako želiš da upoznaš jedan narod, sedi za njihov sto, jedi njihovu hranu, pij njihova vina.” Gastronomska kultura je neodvojivi deo kulturne baštine svakog naroda, a koliko su neki narodi uspeli da očuvaju svoju gastronomiju najbolje govori podatak da je francuska gastronomija 2010. godine upisana na UNESCO listu nematerijalne baštine čovečanstva. Do sada su mnoge regije oko nas plasirale svoju kuhinju i svoje domaće proizvode na turističko tržište , a gastro-turizam postaje sve značajniji u ukupnoj turističkoj ponudi. Iz dana u dan raste broj gastro nomada koji putuju u potrazi za jedinstvenim ukusima.
Sama ideja o festivalu „Ukusi Vojvodine“ se rodila upravo iz potrebe da bogato nasleđe različitih uticaja koji su učinili vojvođansku kuhinju raznovrsnom i posebnom, prezentujemo ljubiteljima dobrog ukusa. Od davnina su se na ovim prostorima ukrštali putevi Istoka i Zapada, mnogi su narodi tu našli svoje utočište, doneli svoje običaje i svoje navike. Umnožavanjem ovih uticaja, mešanjem sa domaćim stanovništvom i podnebljem čija zemlja svako seme dobro prima, rođena je jedinstvena vojvođanska gastronomija i imidž da se u ovde uvek dobro jelo. Naučili smo jedni od drugih da kombinujemo slatko i slano, kiselo i ljuto, rođeni su kuleni i sirevi posebnih ukusa, pavlaka i sitni sir, supe od raznih vrsta peradi, gulaši i paprikaši od divljači i ribe, smele kombinacije začina i razni pekmezi i kompoti, a o testu bi moglo dugo da se priča…
Onda se desilo to da je industrijska i konfekcionirana proizvodnja uzela primat na tržištu i istisnula stare i proverene recepte. Naša borba za vraćanje starim receptima, ukusima i mirisima je ovaj projekat, odnosno festival na kome predstavljamo iznova sve ono što smo već uveliko znali, pa potisnuli ili čak zaboravili.
Festival „Ukusi Vojvodine“ je način da se Vojvodina brendira kao prepoznatljiva enogastronomska destinacija koja privlači mnogobrojne turiste i zaljubljenike u dobru kapljicu i zalogaj, promovišući male poljoprivredne proizvođače i popularizujući tipične vojvođanske proizvode.
U Vojvodini postoji značajan broj domaćinstava i gazdinstava koji pokušavaju da nastave tradiciju svojih predaka, da uzgajaju autohtone vrste, obrađuju zemlju na specifične načine i da pripremaju proizvode onako kako su naše bake i deke to činile. Učešćem na ovom festivalu čuvari vojvođanskog puta od njive preko kujne do trpeze izlaze iz zapećka i neće više biti ni skrajnuti od velikih lanaca i proizvođača, već cenjeni i poštovani kerberi našeg identiteta.
Festival „Ukusi Vojvodine“ je višeslojni događaj koji predstavlja male proizvođače hrane i pića iz čitave Vojvodine, kao i restorane u kojima se neguje tradicionalna vojvođanska kuhinja. A kako predstaviti proizvođače i prodavce hrane i pića ako ne ponuditi proizvode na probu?
Svi zainteresovani za tradicionalnu vojvođansku kuhinju dolaze na festival „Ukusi Vojvodine“, pa dođite i vi, da ne zaboravimo ono u čemu smo tako dobro uživali.
More Stories
Kineska fabrika ,,Mint” za proizvodnju električnih vozila dolazi u Inđiju
Susreti bibliografa u petak u Kulturnom centru Inđija
KC INĐIJA:Bogat filmski repertoar za vikend